Laskutus

Ole tarkka laskutusasioissa, jotta et aiheuta ylimääräisiä sekaannuksia ja vaivannäköä asiakkaallesi. Verkkolaskuttamisesta sinun pitää sopia pankissasi, tai käyttää verkkolaskuttamiseen laskutuspalvelua.

 

Laskun rakenne

Ole tarkka laskuttamiseen liittyvissä asioissa, jotta palkkiosi maksu ei suotta viivästyisi. Useimmat lehdet eivät halua laskuja toimitukseen seikkailemaan. Laskuille on tavallisimmin erillinen laskutusosoite, joka saattaa olla ihan eri kaupungissakin kuin missä toimitus sijaitsee. Kysy siis laskutustietoja sähköpostitse kun kuvat on toimitettu asiakkaalle ja työ on osaltasi valmis.

Laskussa tulee mainita ainakin seuraavat asiat:

  • laskun päivämäärä
  • laskun numero
  • aihe
  • käytetty aika
  • viite (tilaajan nimi, mahdollisesti muutakin)
  • tekijänoikeuksien luovutuksen laajuus
  • laskun loppusumma
  • ALV:n osuus

Viitteeksi kirjoitetaan usein tilaajan nimi, jotta tältä voidaan asiakasyrityksen sisällä pyytää kuittaus laskun oikeellisuudesta.

→ Katso mallilasku

 

Laskuta viipymättä

Hyvän tavan mukaan lasku on lähtettävä kahden viikon kuluessa kuvien toimittamisesta, mieluiten kuitenkin viipymättä. Toimeksiantajan tulisi maksaa lasku kahden viikon kuluessa tai viimeistään laskun eräpäivänä. Jos työn loppuunsaattaminen venyy sinusta riippumattomista syistä, voit ehdottaa osalaskutusta. Viivytys voi johtua esimerkiksi siitä, että asiakas ei kykene päättämään, mitkä kuvat haluaa käsiteltäviksi. Kun työskentelet tuntilaskutuksella, voit mainiosti laskuttaa ensin kuvaamisen ja vasta myöhemmin kuvien käsittelyn.

 

Verkkolaskutus

Osa toimeksiantajista on siirtynyt käyttämään verkkolaskutusta, mutta alan sanasto on vielä hieman sekaisin. Jos asiakas puhuu verkkolaskutuksesta, mutta antaa laskun toimitusosoitteeksi sähköpostiosoitteen, kyseessä ei ole verkkolasku. Sähköpostiosoitteeseen sinun tulee lähettää paperilaskun pdf-versio.

Oikeassa verkkolaskutuksessa saat laskutusosoitteeksi verkko-operaattorista riippuen joko OVT- tai IBAN-koodin. Lisäksi saat laskutusoperaattorin nimen ja mahdollisesti myös laskutusoperaattorin tunnuksen. Jotta voit verkkolaskuttaa, sinun on sovittava asiasta omassa pankissasi. Asian voi myös hoitaa käyttämällä verkkolaskutusta tarjoavaa laskutusyritystä.