Freelance-työ

Suurin osa valokuvauskeikoista tehdään freelancetyönä. Freelancerina voit toimia oman yrityksesi kautta tai tarvittaessa työhön tulevana työntekijänä (TTT-työ). Freetyötä voit tehdä myös freeverokortilla, osuuskunnan jäsenenä tai palkkiopalvelua käyttämällä.

 

Freetyö työsuhteessa ja yrittäjänä

Freelancerina voit toimia työsuhteessa ns. tarvittaessa työhön tulevana työntekijänä. Jos olet TTT-työntekijä, ole tarkkana freelancerin vapaudestasi. Sinun ei voida edellyttää päivystävän esim. toimituksessa työkomennuksen varalta. Toisaalta yritys voi sopimuksessaan vaatia sinua tekemään töitä vain heille, vaikka ei sitoutuisikaan tarjoamaan sinulle työtä riittävästi. Mieti siis tarkkaan, mitä allekirjoitat.

Monet freekeikkaa tarjoavat työnantajat  toimivat mieluiten yritysten kanssa, jotta esim. hankalat työnantajamaksut jäävät yrittäjän itsensä hoidettavaksi. Suurin osa freelancerkuvaajista onkin yrittäjiä. Yrittäjäksi sinun ei kuitenkaan tarvitse eikä kannata ryhtyä vain laskutussyistä, sillä laskutuksen voi hoitaa esim. palkkiopalveluyrityksen kautta.

 

Freeverokortti

Freeverokortilla työskenteleminen on yksinkertaista. Saat freeverokortin kun sinulla on vuoden mittaan useita toimeksiantajia. Verotoimisto laskee vuodelle arvioimasi ansion perusteella pidätysprosentin verokorttiin. Toimeksiantajalle viet kopion freeverokortistasi.

Freeverokorttilaisena voit tehdä verovähennyksiä ammatin harjoittamiseen liittyvistä kuluista. Olet uskottavampi kun teet asiallisia, järkevästi selitettyjä ja hyvin dokumentoituja vähennyksiä. Freeverokorttia käyttäessäsi sinun on itse huolehdittava, kuka hoitaa eläkemaksusi tai että ne tulevat hoidetuksi asiallisesti.

Työnantajalle freeverokortti on hieman työläämpi tapa toimia, joten saatat kokea heidän taholtaan painetta perustaa oman yrityksen esim. toiminimenä. Lisäksi eri kunnat toimivat freeverokortin osalta hieman toisistaan poikkeavasti, joten kysy asiasta tarkemmin verotoimistosta.

 

Palkkiopalvelu

Palkkiopalveluyritykset tarjoavat laskutus- ja palkanmaksupalvelua keikkatyöntekijöille, joilla ei ole omaa yritystä. Palkkiopalveluyritykseen kannattaa turvautua kun:

  • asiakkaasi ei halua käyttää freeverokorttia
  • työn saaminen edellyttää, että laskutat oman yrityksesi kautta
  • et ole vielä valmis yrittäjyyteen

Palkkiopalveluyritys laskuttaa työn tilaajaa ja huomioi kaikki lakisääteiset viranomaismaksut (verot, eläkemaksut, vakuutukset) sekä maksaa palkan työn tekijälle. Asiakkaan näkökulmasta tilanne ei eroa siitä, että laskuttaisit oman yrityksesi kautta.


Osuuskunta

Osuuskuntatoiminta on hyvin monimuotoista. Osuuskunta voi olla kuin mikä tahansa tiivis ja määrätietoinen yritys. Usein osuuskunta kuitenkin toimii käytännössä laajan freeancerjoukon laskutuspalveluna. Osuuskunnan perustamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä tai yhteisöä. Jos osuuskunnassa on yli seitsemän osakasta, heitä ei enää lasketa yrittäjiksi. Näin he kuuluvat  ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, mikä helpottaa tilannetta jos työtä ei ole syystä tai toisesta riittävästi.

Osuuskuntatoiminnassa voi kokeilla yrittämistä osa-aikaisesti ja suhteellisen riskittömästi.  Esimerkiksi joukko luovien alojen ammattilaisia voi vuokrata yhteiset työtilat tai markkinoida palvelujaan yhteisen osuuskunnan kautta.  Hyvin toimivassa osuuskunnassa syntyy merkittäviä säästöjä, kun kalliita välineitä ei tarvitse hankkia yksin ja kirjanpito voidaan kerralla järjestää koko yhteisölle.

Osuuskunta on yhteisöyritys, jossa päätökset tehdään osuuskunnan kokouksessa.  Osuuskunnalla on lisäksi oltava hallitus. Silti osakkaat työskentelevät käytännössä täysin itsenäisesti ja saavat laskutuksensa mukaiset tulot. Itsenäisyyden kääntöpuolena on usein vaikeus sitouttaa osakkaita kehitystyöhön.

TTT-työstä
→ Yrityksen perustamisesta

Freejournalistit (freet.fi)
Osuuskunnissa toimimisesta (pellervo.fi)