Tarjous vai kustannusarvio
Aina kuin mahdollista, vastaa asiakkaan tarjouspyyntöön kustannusarviolla. Näin voit suojata itseäsi taloudellisesti jos ja kun projekti muuttuu – laajenee, monimutkaistuu, pitkittyy tai kun hankkeen johto vaihtuu.
Tarjous
Toimeksiannoissa voi tapahtua sinusta riippumattomia muutoksia, jotka lisäävät työmäärää tai muuttavat työn fokusta. Jos annat tarjouksen, sinun pitäisi taitavasti rajata ulos erilaisia riskejä, jotta et joudu tekemään liikaa liian pienellä korvauksella. Tarjous on sitova. Kun annat kustannusarvion, voit tarkentaa hintaasi uuden informaation pohjalta.
Tarjouskierros
Julkiset toimijat, kuten kunnalliset hankkeet ja EU-rahoitusta saavat projektit ovat hankintalain perusteella velvollisia käymään läpi tarjouskierroksen ennen kuin voivat sopia toimeksiannosta. Myös osa yrityksistä käyttää tarjouskierrosmenettelyä vapaaehtoisesti sopivien kuvaajien löytämiseen. Joskus tarjouskierros on järjestetty vain muodon vuoksi ja kuvaaja on jo käytännössä valittu. Kannattaa kuitenkin osallistua. Näin parannat markkinointiosaamistasi ja kuka ties yllätyt positiivisesti. Tarjouskierrokseenkin voit osallistua kustannusarviolla.
Kustannusarvio
Kun annat kustannusarvion, määrittele
- työn laajuus
- hinnoitteluperusteesi
- tekijänoikeuksien luovuttamisen laajuus
- aikataulu
- lopputuotteen muoto
Lisäksi sinun kannattaa kustannusarviossakin määritellä, miten hinta kasvaa tietyin arvattavissa olevin muutoksin. Esim.
- lisäkuvat n. euroa / kpl
- lisätunnit n. euroa / h
- lisäoikeuksista neuvotellaan erikseen jne.
Finnfoton kustannusarviolomake, excel-tiedosto (finnfoto.fi)