Toimitilat

Freelancerin työ voi olla yksinäistä. Jos kaipaat ”oikeaa työpaikkaa” ja työtovereita, harkitse työhuoneen vuokralaiseksi hakeutumista tai vuokraamista yhdessä kollegojesi kanssa.

 

Oma työpaikka

Jos työskentelet kotona, yritä rajata työskentelysi tiettyyn osaan asuntoa. Muuten käy helposti niin, että työasiat alkavat vallata elämääsi liiaksi. Jos näin on käymässä, harkitse työtilan vuokraamista. Työtilan vuokraamisen edut ovat monet. Saat

  • paikan, jonne lähteä aamuisin ja jonka oven sulkea perässäsi iltaisin
  • tilaa työvälineillesi ja arkistollesi
  • uusia työtovereita tai vanhojen kaverien seuraa

Parhaassa tapauksessa voitte esim. tehdä yhteisiä, kaikkia hyödyttäviä laitehankintoja, jakaa tietoa työtilaisuuksista ja saada tukea ja neuvoja kiperissä tilanteissa.

 

Työtilan hankkiminen

Seuraa koulujen ilmoitustauluja, keskustelupalstoja ja pistä tuttavapiirissäsi sana kiertämään, että haluat osuuden työtilasta. Jos tulosta ei synny, voit myös itse koota ihmiset, joista pidät ja lähteä etsimään yhdessä sopivaa tilaa. Sopikaa yhteisistä pelisäännöistä ja toimintatavoista ennen yhteenmuuttamista.

Työtilan jakamisen edut ovat monet. Jaatte vuokran, sähkö-, vesi- ja tietoliikennemaksut. Työhuoneelle voi perustaa myös esim. oman osuuskunnan, jolle laskut osoitetaan. Tämä kannattaa erityisesti, jos yhteistä rahaliikennettä on enemmän – jos haluatte esimerkiksi ostaa yhdessä työvälineitä, palkata siivoojan tai teettää yhteisen verkkosivuston.

Parasta työtilan jakamisessa on tietysti yhteisöllisyys. Kollegojesi kautta voit saada tietoa uusista työtilaisuuksista. Jos olet samassa työtilassa vähän eri alan ihmisten kanssa, voit saada mahdollisuuden kehittää tekemistäsi ihan uusiin suuntiin. Tosi arvokasta on myös ihan arkinen rinnakkaineläminen, mahdollisuus kysyä neuvoja ja mielipiteitä, vaihtaa ajatuksia ja oppia toisilta.