Yhteistyösopimukset

Yrittäjät ja freelancerit kokevat yhä suurempaa painetta hyväksyä yhteistyösopimuksia, jotka laajentavat asiakkaan oikeuksia käyttää aineistoja.

 

Sopia vai ei

Nykyään monet suuret asiakkaat edellyttävät, että heidän käyttämänsä yrittäjät ja freelancerit solmivat laajemman, ns. yhteistyö- tai puitesopimuksen. Tavoitteena on vähentää yksittäisiin sopimisiin menevää aikaa ja yhtenäistää käytäntöjä. Saat yhteistyösopimuksen yleensä eteesi työmeilin liitetiedostona, eräänlaisena rutiiniasiana, joka olisi syytä hoitaa nopeasti alta, jotta päästään kiinni itse projektiin. Kysymys ei ole kuitenkaan vähäpätöisestä asiasta.

Esimerkiksi suurten lehtitalojen freelancereille tarjoamat yhteistyösopimukset ovat ehdoiltaan tällä hetkellä hyvin kiistanalaisia. Kiista liittyy erityisesti tekijänoikeuksien luovuttamisen laajuuteen. Julkaisijat haluaisivat yksinkertaistaa aineistojen hallintaansa ja käyttää valokuvia kaikin oikeuksin kaikissa päätelaitteissa kaikkina tulevinakin aikoina.

Tarjotut korvaukset tästä käyttöoikeuksien laajentamisesta ovat olleet kuitenkin pieniä. Lisäksi käyttöoikeuksien luovuttaminen vaikuttaa kuvaajan ja kuvattavan väliseen suhteeseen. Luottamusta on vaikea pitää yllä, jos kuvaaja ei osaa kertoa mihin ja kenen käyttöön kuva saattaa joutua. Hyvän tavan mukaisesti sekä kuvaajan että kuvattavan pitäisi saada tietää missä ja millaisessa asiayhteydessä kuvia tullaan julkaisemaan.

Muista että kaikkien oikeuksien luovuttaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Yrittäjillä ja freelancereilla ei ole tällä hetkellä oikeutta valvoa etujaan normaalein työtaistelumenetelmin, ja myöskään liiton lakimies ei voi välttämättä neuvotella puolestasi. Suomen Journalistiliitosta saat kuitenkin neuvoja  tietoa siitä, mitkä ovat oikeutesi ja mahdollisuutesi tehdä työtä yhteistyösopimusten ulkopuolella. Voit myös tarvittaessa palkata oman lakimiehen tiukkoihin sopimusneuvotteluihisi.

 

 Free-sopimuksen ABC (freet.fi)