Yrityksen verotus

Yrityksesi verottamista varten sinun on liityttävä ennakkoperintärekisteriin. Lisäksi, olitpa yrittäjä, freelancerverokorttilainen tai muu yksityinen ammatinharjoittaja, sinun on liityttävä ALV-rekisteriin, jos laskutat yli 8500 € vuodessa.

 

Ennakkoperintärekisteri

Elinkeinotomintaa harjoittavana yrittäjänä sinun on ilmoittauduttava ennakkoperintärekisteriin. Täytettyäsi Y1-lomakkeen saat Y-tunnuksen. Kun kuulut ennakkoperintärekisteriin et ole enää palkansaaja, eikä sinulle työkorvausta maksavan tahon enää kuulu toimittaa ennakonpidätystä puolestasi.

Uudelle yrityksellesi määritellään ennakkovero arviosi perusteella. Jatkossa ennakkovero määräytyy edellisen vuoden perusteella. Ennakkoveroon voit tarvittaessa hakea muutosta kesken vuoden ja lopullinen verotus vahvistetaan tilinpäätöksen jälkeen. Tilinpäätöksen jälkeen saat laskun puuttuvista veroista tai veronpalautusta.

 

ALV-rekisteri

Valokuvaus on arvonlisäverollista toimintaa, toisin kuin esim. kirjoittaminen. Arvonlisävero on valtion määräämä kulutusvero, joka myyjän on sisällytettävä tavaran tai  palvelun myyntihintaan. Yleinen arvonlisävero on 24% myytävän tuotteen tai palvelun hinnasta. Vero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi.

ALV-rekisteriin sinun on liityttävä kun yrityksesi myynti ylittää 8500 € vuodessa. Sama koskee myös freeverokorttilaisia ja muita yksityisiä ammatinharjoittajia. Kun myyntisi yltää tuohon 8500 euroon, joudut maksamaan ALV:n (24%) koko summasta, et vain ylimenevästä osasta. Tämä tulee alkavalle yrittäjälle joskus yllätyksenä.

Siksi ALV-rekisteriin hakeutuminen on suositeltavaa, vaikka myyntisi näyttäisi jäävän alle 8500 euron rajan. Koskaan ei tiedä, vaikka liiketoimintasi reipastuisi. Muista myös, että jos raja ei ylity, saat maksamasi ALV:t takaisin hakemalla verottajalta alarajahuojennusta.

→ Lue lisää ALV:sta