Erilaiset käyttöoikeudet

Feelancerina joudut neuvottelemaan siitä, mitä oikeuksia kuvasi käyttöön luovutat asiakkaalle. Käyttöoikeuksista kannattaa sopia jo ennen kuvauskeikkaa

 

Kertajulkaisuoikeus

Kun luovutat kertajulkaisuoikeudet, toimeksiantaja saa yhden kerran julkaista teoksen. Yleensä tällöin sovitaan myös siitä, missä julkaiseminen tapahtuu ja siitä, missä laajuudessa. Monet sopimukset tehdään edelleen kertajulkaisuoikeudella, mutta nykyisin asiasta on erikseen mainittava.

 

Ensijulkaisuoikeus

Kun tarjoat freelancerina kuvaa asiakkaan käyttöön, sinun on yleisen tavan mukaan kerrottava, onko sitä julkaistu aiemmin. Tavallisimmin kyseessä on siis arkistostasi löytyvä kuva, joka on saatettu tehdä toiselle toimeksiantajalle. Teoksen ensimmäisellä ostajalla on teokseen ensijulkaisuoikeus, joten sinun olisi hyvän tavan mukaan selvitettävä, saatko myydä kuvan toiselle.

 

Jatkuva / vapaa käyttöoikeus

Kun luovutat jatkuvan / vapaan käyttöoikeuden asiakkaalle, he saavat oikeuden käyttää teosta tai kuvaa haluamaansa tarkoitukseen useampaan kertaan, esim. konsernin muissa lehdissä. Asiakkaallasi ei ole kuitenkaan oikeutta luovuttaa käyttöoikeuksia muille, eikä muunnella teostasi.

 

Yksinoikeus

Jos myyt yksinoikeudet, et saa luovuttaa teostasi muille käyttäjille.

 

Kaikki oikeudet

Kaikkien oikeuksien luovuttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että suhteesi teokseen katkeaa ja se siirtyy kokonaan toisen omistukseen. Kaikki taloudelliset oikeudet teokseen siirtyvät toimeksiantajalle.  Selvyyden vuoksi kannattaa sopia erikseen oikeudesta luovuttaa teos edelleen kolmannelle osapuolelle sekä määritellä rajat sille, miten paljon teosta voi muuttaa.

 

Edelleenluovutusoikeus

Voit myös myydä asiakkaallesi oikeuden luovuttaa teoksesi edelleen kolmansille osapuolille. Lehtialalla tämä tarkoittaa, että kuvaa voidaan käyttää yhteistyölehdissä esim. juttuvaihdon merkeissä. Tästä sinun tulisi saada lisäkorvaus, vaikka toimituksissa ajatellaan että koska lehti hoitaa edelleenluovutukset, siitä ei koidu vaivaa sinulle kuvaajana. Jos et ota korvausta, vaikutat kaikkien freelancereiden työtilanteeseen negatiivisesti. Lehtien keskinäinen, maksuton juttuvaihto vähentää tarvetta uusien juttujen teettämiselle.

 

Sopiminen tekijänoikeuksista

Sovi tekijänoikeuksista ennen toimeksiantoa. Ellei niistä erikseen sovita, noudatetaan Suomen Journalistiliiton (SJL) ja Viestintätyöntajien (VTA) sopimusta.