Yritysmuodot

Valokuvaajayrittäjät toimivat useimmiten toiminimellä tai osakeyhtiössä. Toiminimen perustaminen on yksinkertaista, mutta vastaat mahdollisista tappioista omilla varoillasi.  Osakeyhtiön pyörittäminen on työläämpää, mutta yrittäjän asema turvatumpi.

 

Toiminimi

Toiminimi on yksinkertaisin ja valokuvaajien keskuudessa tavallisin yritysmuoto. Toiminimen rekisteröiminen on nopea tapa aloittaa liiketoiminta. Toiminimellä yrittäessäsi teet yksin yritystäsi koskevat päätökset. Voit tehdä halutessasi sijoituksia yritykseesi, ja voit myös nostaa niitä, kun tilillä on riittävästi rahaa. Työntekijöitä voit palkata samoin kuin muissakin yritysmuodoissa. Byrokratia on kevyttä ja rekisteröitymismaksu 110 euroa (maksettava etukäteen). Huomaa kuitenkin, että toiminimellä yrittäessäsi vastaat koko omaisuudellasi yrityksesi sitoumuksista.

 

Osakeyhtiö

Myös osakeyhtiö on tavallinen yritysmuoto valokuvaajien keskuudessa.  Osakeyhtiön perustaminen tai toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi kannattaa, kun liiketoiminta laajenee ja kassavirtoja on enemmän. Osakeyhtiötä perustaessasi tarvitset  2500 € peruspääomaa – käytännössä riittää, että voit osoittaa, että rahat ovat tililläsi. Lisäksi yrityksen rekisteröinti maksaa 380 euroa, aputoiminimen ilmoittaminen 100€/aputoiminimi ja verkkopalvelussa rekinteröityminen maksaa hieman vähemmän eli 330 euroa.

Osakeyhtiön hallinnollinen puoli on toimialayritystä raskaampi.
Osakeyhtiössä maksat työntekijöillesi ja myös itsellesi palkkaa. Osan tuloksesta voit kotiuttaa osinkoina, joista verotetaan pääomatuloina 28%.  Osakeyhtiössä voi välttää yrittäjästatuksen, jos osakkaita on vähintään neljä eli kunkin omistusprosentti jää 25%in. Osakeyhtiössä olet vastuussa yrityksen tappioista vain sijoittamasi pääoman osalta.

 

Harvinaisemmat yritysmuodot

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat valokuvaajilla epätavallisia yhtiömuotoja. Avoimessa yhtiössä on kaksi tai enemmän osakkaita, jotka kaikki ovat tasapuolisesti vastuussa yrityksestä. Kommandiittiyhtiössä voi olla myös yksi tai useampi äänetön yhtiömies.

Osuuskunta toimii myös yrityksenä. Yrittäjästatus täyttyy, kun osuuskunnassa on 3-6 jäsentä.