Yritystoiminta

Erilaisista oppilaitoksista valmistuu Suomessa vuosittain satoja uusia valokuvaajia. Alan työpaikkoja taas vapautuu lähinnä vanhojen jäädessä eläkkeelle, jos silloinkaan. Kuvaukset ostetaan yhä useammin freelancerilta, mikä tarkoittaa että moni valokuvaaja päätyy yrittäjäksi.

Freelancerina toimiminen ei kuitenkaan edellytä yrityksen perustamista. Jos ja kun lähdet perustamaan yritystä, tee se suunnitelmallisesti ja hyvän liikeidean turvin. Aloitteleville yrittäjille on lisäksi tarjolla tietoa, tukea ja rahoitusta, jota kannattaa ilman muuta hyödyntää.

Suomalaiset valokuvausalan yritykset ovat pieniä, yli 90% vain yhden tai kahden henkilön yrityksiä. Siten niiden liikevaihtokin on pientä, kolmella yrityksellä neljästä liikevaihto jää alle 100 000 euron vuodessa. Kansantaloudellisesti valokuvaus ei ole merkittävä toimiala. Sen osuus bruttokansantuotteesta on vain noin 0,03%.

Yrittäjyys tuo mukanaan suuren vapauden ja vastuun. Yrittäjänä voit itse määritellä työaikasi, yhteistyökumppanisi ja toimintatapasi. Kaikilla näillä on vaikutusta yrityksesi menestykseen. Parhaimmillaan valokuvaajayrittäjyys voi olla yhdistelmä mielekkäitä toimeksiantoja ja taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa, jolla on edellytykset kehittyä.

 

Miten voin toimia valokuvaajana?

→ Yrittäjänä tai työsuhteessa
→ Freelancerina ja/tai osuuskunnassa

Perustaisinko yrityksen?

→ Suunnittelu
→ Liikeidea ja toimintasuunnitelma
→ Rahoitus
→ Yritysmuodot

Mitä käytännön toimia yrityksen perustamiseen liittyy?

→ Rekisteröinti
→ Yrityksen verotus ja arvonlisävero
→ Yrittäjän eläkevakuutus
→ Muut vakuutukset
→ Kirjanpito