Kysy

Voit lähettää meille kysymyksiä valokuvaukseen liittyvistä asioista. Valokuvaajaksi.fi työryhmän jäsenet vastaavat kysymyksiin viikoittain. Voit kysyä esimerkiksi sopimuksista, kuvauskäytännöistä, tai mistä tahansa mieltäsi askarruttavista valokuvaukseen liittyvistä asioista. Kysymykset voit lähettää alla löytyvän lomakkeen kautta.

 

Mikä tämä sivusto on?

Valokuvaajaksi.fi on valokuvauksen opiskelijoille ja jo alalla toimiville kuvaajille suunnattu tietopaketti. Sivusto on osa Valokuvaajaluotsit-projektia, jonka Suomen Kuvajournalistit ry ( ent. Suomen Lehtikuvaajat ry) perusti vuonna 2009 tuottamaan valokuvausalan opiskelijoille tietoa valokuvaajana toimimisesta.

Tämän sivuston tarkoitus on tehdä tunnetuksi valokuvaajan työtä, ohjata alasta kiinnostuneita tiedon lähteille, auttaa ammattiin valmistuvia ja siinä jo toimivia.

Täältä löydät valokuvaajan työhön keskeisesti liittyvät asiat. Miten valokuvaajaksi tullaan, miten työelämässä toimitaan, miten asiakassuhteita hoidetaan ja millaisia käytäntöjä ja sopimuksia alalla on.

 

Pärjäänkö valokuvaajana ilman ajokorttia? Pitääkö minulla olla oma auto?

Valokuvaajana voi pärjätä ilman autoa, mikäli tekee töitä esim. studiossa tai kuvaa kaupungissa, josta löytyvät hyvät joukkoliikenneyhteydet. Toki auto helpottaa hurjasti kamojen roudausta ja laajentaa reviiriä. Ajokortti on kuitenkin hyvä olla, jotta voit vuokrata auton tarvittaessa.

 

Mikä olisi paras/turvallisin tapa aloitaa freekeikat lehdille ja yrityksille?

Ottamalla rohkeasti yhteyttä lehtiin ja yrityksiin. Lisää vinkkejä löytyy asiassuhteet osion alta kontakti asiakkaaseen.

 

Kuinka freeverokortilla työskentelevä hoitaa oman eläkkeensä maksamisen käytännössä?

Freeverokortilla toimiva kuvaaja hoitaa itse eläkkeensä. Ota yhteyttä eri eläkeyhtiöihin, joista saat käytännän neuvoja oman Yel-vakuutuksen saamiseksi. Osa työnantajista tosin maksaa eläkkeen ja käytännöt vaihtelevat hurjasti eri toimijoiden välillä. Sinun pitää olla myös itse aktiivinen asiakkaiden kanssa ja infota heitä siitä, että hoidat omat eläkemaksusi.

 

Kuinka saan kuvattavan rentoutumaan?

Puhuminen, kohtelias käytös ja reilu asennoituminen vaikuttavat paljon kuvaustilanteen rentouteen. Anna kuvattavalle tunne, että hänestä välitetään. Huomauta reilusti, jos vaikka hiukset ovat hassusti.

 

Entä jos keikalla olevan toimittajan kanssa ei tule yhtään toimeen?

Kohteliaat käytöstavat auttavat tässäkin tilanteessa. Toimittajalle voi huomauttaa, jos jokin asia ei toimi. Anna kummallekin oma työrauha, jotta yhteistyö toimisi mahdollisimman hedelmällisesti.

 

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon hinnoittelussa?

Oma hinnasto on hyvä tehdä, hinnoitteluoppaan avulla. Palkkiossa huomioitavia asioita ovat suunnittelu, kuvaus, kuvien toimitus ja käsittely, matka-aika ja kulut esimerkiksi km-korvaukset ja mallipalkkiot.

 

Mitä kuuluu peruskuvauskalustoon?

Jokaisella kuvaajalla on omanlainen kalusto. Peruskalustoa on mahdoton määritellä, sillä toinen tarvitsee yhden rungon ja pari objektiivia ja toinen ison varaston kaikille tavaroilleen. Lisää aiheesta löytyy osiosta työkalut.

 

Mikä on mielestänne paras yritysmuoto valokuvaajalle?

Valokuvaajalle parhaiten toimivat yritysmuodot ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Lisää aiheesta löytyy yritysmuodot osiossa.

 

Kysymyslomake